torsdag, december 13, 2007

Tipp tapp tipp tapp tipe tipe tipp tapp...

Trots att jag inte är särskilt förtjust i vintern, så måste jag erkänna att när det blir december och folk pyntar sina trädgårdar med ljus och lampor, kvicksilvert kryper ner till under nollsträcket, tomtarna smyger bakom knutarna och Lucia sjunger vackert, då myser jag.

Igår var vi till en gård här i närheten. Förutom att de har en förtjusande riktig väderkvarn på gården och egen äppelodling så producerar de eget ekologiskt godis. Wildemans heter de. Igår arrangerade de en tomtestig. Med ganska enkla medel, men med mycket omtanke hade de gjort en upplyst vandringsled på gården och tomtemor guidade oss runt och berättade spännande historier om tomtarna som bodde på gården. Inne hos fåren hade de gjort en krubba med Jususbarnet och Josef och Maria stående bakom. Och framför dem stod två får, tuggandes på lite hö, som man fick klappa. Pojkarna var förtjusta, behöver jag säga mer? I jordkällaren fick vi se hur skogens djur firar jul. Där satt räven, örnen och andra fåglar åt hjortron tillsammans. Uppe i väderkvarnen fick vi se tomtarna sitta och äta gröt. Och sen till sist så fick vi hälsa på självaste julgubben som satt i sin gungstol i stugan och vilade sig. På en hylla bredvid sig hade han gammeldags leksaker som han berättade historier om. Som avslutning drack vi glögg och åt pepparkakor. En otroligt lyckad utflykt blev det. Vilken tur att vi tog tillfället i akt, man är inte direkt bortskämd med dylika happenings här ute på landet.

Och idag är det Luciadagen. Linus går omkring och sjunger på den alternativa Lucia sången.
Santa Lucia,
giv mig en tia
Tian var trasig,
Lucia var knasig.

En sväng var vi till Gamla Rådhustorget i Borgå också och såg bygdens Lucia krönas. Pojkarna var trötta och saknade tålamod så besöket blev kort. Vi tittade mer på Lucia på SVT sen när vi kom hem.

Tipp tapp tipp tapp tipe tipe tipp tapp...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nä! Det var Tranbär djuren åt av.

Putifar

Anonym sa...

Nä! Det var Tranbär djuren åt av.

Putifar

Anonym sa...

Nä! Det var Tranbär djuren åt av.

Putifar