onsdag, januari 31, 2007

Hypotetisk homofråga

Magnus och jag diskuterade här om dagen samhällets inställning mot homosexsuella. Efter två timmar började vi fundera på följande scenario:

Du jobbar som hjärnkirurg och har ett akutfall där du antingen måste välja personens sexualitet (hetero eller homo) och därmed kan även patientens liv räddas (ja, ja, inte helt logiskt, men det gör inget) eller du kan välja att låta patienten dö.

Låter simpelt va? Klart man väljer heterosexuell och låter personen leva? Men tänk då om patienten egentligen är homosexuell. Kanske lever i ett förhållande, har barn osv. Ska man förstöra hela dens liv genom att göra den hetero?

Nåja, man kan ju försöka ta reda på sexualiteten först, sen göra ingreppet, men om det är så brådskande så man inte har tid att forska. Vad ska man då välja? Låta tärningen avgöra? Eller är det så simpelt att heterosexualitet är det normala och därför ska alla som bara kan bli hetero? Eller ska man välja att göra alla dessa patienter homosexuella och sen förklara att de ska vara glada för att de överhuvudtaget lever?

Vi kom inte direkt fram till något svar....

Inga kommentarer: