söndag, november 05, 2006

Ska man fira kristna högtider och seder i skolor?

Ska statliga skolor fira Lucia, ha julfest, skolavslutning i kyrka, sjunga Den blomstertid nu kommer osv?
Det är mycket prat om det i Sverige just nu. Inte lika aktuellt i Finland eftersom antalet invandrare är så mycket lägre här, men det tåls att funderas på.

Varken Finland eller Sverige har statskyrka och (åtminstone i Sverige) finns det en lag som säger att skolor ska undervisa i religion men inte utöva. Det innebär att man tex inte kan sjunga Den blomstertid nu kommer på skolavslutningen eftersom det är en kristen psalm. Men traditionen då? Julfest och Lucia är djupt förankrade traditioner och många föräldrar är upprörda över att deras barn inte ska få uppleva samma firande som de själva gjorde när de gick i skola. Andra igen tycker att man ska ta hänsyn andra kulturer och inte tvinga dem fira saker de inte vill.

Min åsikt? Att helt strängt dra in allt firande tycker jag att skulle göra skolan lite tråkigareoch gråare. Fortsätt med adventsfirande, påskpyssel osv, men ta in även andra kulturers högtider. El aid fitr, Jom Kippur eller något annat för oss exotiskt. Det skadar inte oss inbitna nordbor att lära oss lite nytt.

4 kommentarer:

Kicki sa...

Ååh, detta borde vi diskutra över en kopp kaffe någongång! Tycker nästan som du, men inte riktigt. Så tar inte upp det här. Men min hjärna gjorde ett tankehopp och använde Den blomstertid nu kommer som åsnebrygga. Vad hette tv-serien som gick när vi var i högstadiet? Hette den 16? Där dom gjorde det där fina nya arrangemanget på ovannämnda psalm. Och vi var supersura på våra konservativa lärare som inte lät oss sjunga på det sättet på avslutningen.

Marika sa...

Ja du har ju tre paket kaffe hemma så jag får väl ta en kafferunda förbi dig.

Kalle af sa...

Tierps kommun anmäld för predikan på skolavslutning, skriver Kyrkans tidining angående detta.

Marika sa...

Eftersom jag inte är van vid skolavslutningar i kyrka så är det lätt för mig att säga att man gott kan slopa det (bara man behåller Den blomstertid).